21 tips om Spaans te leren

Wat is de beste en snelste manier om Spaans te leren? Ik stel deze vraag vaak aan mensen die een nieuwe taal proberen te leren en het meest gehoorde antwoord is: 'Je hoeft geen uren te studeren om spaans te leren. Zorg dat je in je dagelijks leven zoveel mogelijk wordt omgeven met de spaanse taal.' 


Zo gemakkelijk is het dus om spaans te leren. Maar hoe doe je dat als je niet in een spaanstalig land woont? Ik heb maar liefst 21 handige tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips wordt spaans leren écht een makkie!

 1. Kijk en luister dagelijks naar spaanse tv-programma's (nieuws, documentaires). Ook al begrijp je er nog niets van. Je wordt zo wel vertrouwd met de klanken en het tempo van de taal. Je zult zien dat je er steeds meer van gaat verstaan en begrijpen.
 2. Huur een dvd en kies voor spaanse ondertiteling. Of stel spaans als taal in en kies voor Nederlandse ondertiteling.
 3. Lees spaanse boeken, tijdschriften en kranten. Begin niet meteen met een roman van 400 bladzijden, maar begin met een eenvoudig kinderboek. 
 4. Luister naar spaanstalige muziek (dvd of internetradio) en zoek de songtekst erbij. Vertaal de teksten zodat je weet waar het nummer over gaat. En zing mee!
 5. Spreek spaans met spaanstalige vrienden. En vraag of ze je fouten willen corrigeren.
 6. Maak nieuwe spaanse vrienden op internet en e-mail of chat in het spaans.
 7. Probeer op LinkedIn spaanstalige vragen over je vakgebied in het spaans te beantwoorden (tabje more > answers > preguntas en español). 
 8. Doe mee met postcrossing en wissel ansichtkaarten uit met mensen over de hele wereld. Als je een adres krijgt toegewezen van iemand in Spanje of Latijns-Amerika stuur je natuurlijk een kaartje met een spaanse tekst.
 9. Kies de spaanse taal als instelling op je pc of telefoon.
 10. Meld je aan voor spaanse les. Dat kan een privéles of een groepsles zijn. Een conversatieles of spaanse les voor beginners. Zo krijg je wekelijks uitleg over regels, uitspraak, grammatica. En dat is een goede basis voor het leren van de spaanse taal.
 11. Volg spaanse vrienden of websites op Twitter.
 12. Kies een spaanstalig land als vakantiebestemming. Of volg zelfs een cursus spaans tijdens je vakantie. Je kunt 's ochtends lessen volgen en 's middags het land beter leren kennen. Een ideale combinatie.
 13. Doe elke dag een grammatica oefening. Of vervoeg een veelgebruikt werkwoord in zoveel mogelijk tijden.
 14. Probeer nieuwe recepten uit een spaans kookboek. Zorg wel dat je een woordenboek bij de hand hebt zodat je de woorden die je niet kent op kunt zoeken. Zo blijft het eten tenminste lekker. En pas op voor 'falsos amigos'. Endivia is geen andijvie  ;-)
 15. Lees spaanse folders met (supermarkt) aanbiedingen van bijvoorbeeld de Lidl.
 16. Plak in huis overal briefjes met spaanse woorden of zinnen die je wilt onthouden.
 17. Zoek elke dag de betekenis van een nieuw woord op in je woordenboek. En probeer het te onthouden. Bijvoorbeeld door het woord gedurende de dag een paar keer te gebruiken in je gesprekken (of in je gedachten).
 18. Ga uit eten in een spaans restaurant (heerlijk Tapas) met spaanstalige bediening. Bestellen doe je natuurlijk in het spaans.
 19. Zoek op YouTube naar Spaanse lessen of spaanstalige filmpjes.
 20. Denk in het spaans. Een leuke bezigheid als je bijvoorbeeld alleen in de auto zit. Probeer je gedachten in het spaans te vertalen.
 21. Geef een Spaans feest en doe alles in het spaans: uitnodiging in het spaans, tapas, spaanse drankjes, spaanstalige muziek, spaanstalige vrienden.
Ik ben erg benieuwd of jij ook nog leuke tips hebt? Je reactie is van harte welkom!

Reacties

 1. Hola Petra, ik ben niet echt een computerfan (ben meer een meid van het echte papier, haha) maar wil toch graag een poging doen je blog meermaals te bekijken en wat op te volgen, want ik vind het fantastisch wat je doet !!! Wat een tijd moet je daar wel niet insteken? En dat allemaal om anderen te helpen, knap hoor en bij deze alvast hartelijk bedankt! Ik start volgende week "nog maar" mijn 2de jaar spaans maar vind het een zalige taal en bekijk het als een hobby. Ik was op zoek naar spaanse teksten om te vertalen, en zo kwam ik op jou blog terecht. Ik ben nog wel even zoet om alles eens goed door te neuzen, maar ik wou je bij deze toch snel alvast héél erg bedanken ...
  MUCHAS GRACIAS y hasta pronto,
  Marijke
  PS ik hou er ook vooral van spaanse muziek/ teksten te vertalen ook al vind ik dat verschrikkelijk moeilijk ... ik ga PROBEREN (!) één van mijn lievelingsliedjes te vertalen : VOLVER van Estrella Morente + eveneens zalig mooie film ! Misschien een tip ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marijke Ik word stil van je lovende woorden! Dank je. En ook bedankt voor je tip. Ik heb de film Volver gezien (en vind 'm prachtig), maar ik ga het lied nog eens beluisteren. Ik zal het ook op deze blog plaatsen zodat anderen mee kunnen luisteren. Als je hulp nodig hebt met de vertaling van de songtekst, laat het me weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Korte Spaanse verhalen

Spaanse Liefdeszinnen II

Mijn favoriete website met Spaanse gedichten

Handige Spaanse zinnen als je verliefd bent

Spaanse verhaaltjes voor kinderen